Condimentele sunt diverse parti ale plantelor adaugate la alimente in doze mici in diferite scopuri, in principal cu scopul de a imbunatati gustul, posedand o aroma si un gust specific, intr-o oarecare masura persistent.

Exista condimente europene si clasice

Condimentele europene sunt portiuni prelucrate sau proaspete de legume sau plante picante originare din Europa. Cele mai populare dintre ele sunt calamusul, menta, balsamul de lamaie, rozmarin, patrunjel, marar, busuioc, mustar, oregano, coriandru, chimen, tarhon.

Condimentele clasice sunt condimente care sunt cunoscute de multe secole si au castigat recunoastere la nivel mondial. Acestea sunt obtinute ca urmare a pretratarii (curatarea, uscarea, macinarea, tratamentul termic) a diferitelor parti ale plantelor din regiunile subtropicale si tropicale.

Aceste parti pot fi: radacini (ghimbir), frunze (dafin), flori (cuisoare), fructe (anason), seminte (nucsoara), scoarta (scortisoara) etc. Aceste condimente, numite si exotice, sunt consumate in principal in cantitati mici si sub forma uscata.

Cele mai faimoase si omniprezente condimente clasice sunt diferite tipuri de ardei (negru, rosu, alb, ienibahar, japonez, african (malaguetta), anason, cuisoare, scortisoara (in principal chineza si Ceylon), ghimbir, mustar, nucsoara, curcuma, cardamom, migdale, asafoetida.

Ce condimente se pun la peste?

Gatitul pestelui prin prajire este popular. Felul de mancare capata un gust specific de prajit, iar carnea uscata creste continutul de grasime datorita uleiului. Sarea si ardeiul iute (negru, rosu, alb) sunt considerate invariabil condimente pentru pestele prajit.

Se recomanda adaugarea de sare direct in ulei. Astfel, pestele va lua cantitatea necesara de sare in timpul procesului de prajire. Pestele pregatit pentru prajire poate fi condimentat cu usturoi
– o cantitate mica va imbunatati gustul vasului; coriandru, cimbru, nucsoara macinata
– vor spori gustul si vor da unicitate; curcuma va da o culoare aurie bogata si un gust dulce;
– busuioc, marar, patrunjel, cimbru, balsam de lamaie – se zdrobesc si se adauga la sfarsitul gatitului pentru prospetime;

Citeste continuarea aici: Condimente pentru fripturi din carne si peste