BPV sunt celule de combustibil care folosesc puterea fotosintezei in organismele microscopice pentru a crea electricitate. Un nou concept care foloseste alge modificate genetic este mult mai puternic decat testele precedente si permite chiar si stocarea de energie.

Combustibil din alge

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au dezvoltat un nou tip de celula de combustibil alimentata prin alge, aceasta fiind de cinci ori mai eficienta decat modele existente, care folosesc plante si alge microscopice.

Nu numai ca noul proiect este mult mai productiv, dar este mai eficient din punct de vedere al costurilor si mai practic de folosit decat modelele anterioare.

Aceste celule de combustibil alimentate prin alge, descrise in jurnalul Nature Energy, formeaza un tip de dispozitiv biofotovoltaic (BFV), astfel devenind celule solare bio.

BPV colecteaza energia solara si o transforma in curent electric prin capacitatile fotosintetice ale unor microorganisme precum algele. Aceasta este o sursa alternativa de energie, fiind atat prietenoasa cu mediul, cat si eficienta din punct de vedere al costurilor.

Versiunea echipei de la Cambridge a utilizat alge modificate genetic, unele care actioneaza mult mai eficient decat in mod normal, minimizand cantitatea de energie disipata fara rost in timpul fotosintezei.

Energie Verde

„Rata de incarcare si puterea debitata demonstreaza de multe ori cerinte diferite,” explica Kadi Liis Saar de la Departamentul de Chimie din cadrul Universitatii Cambridge, intr-un comunicat de presa.

„Spre exemplu, unitatea de incarcare trebuie sa fie expusa la lumina solara pentru a permite incarcarea eficienta, in timp ce partea aportului de energie nu necesita expunere la lumina, dar ar trebui sa converteasca eficient electronii in curent, avand doar pierderi minime.”

Acest concept imbunatateste performantele si permite stocarea, astfel incat energia creata in timpul zilei ar putea fi salvata si folosita pe timpul noptii sau in zilele innorate.

Celulele care nu prezinta o astfel de capacitate de stocare nu ar fi la fel de practice pentru utilizarea comerciala, la scara larga.

In prezent, celulele solare bio nu sunt destul de puternice pentru o practicare adecvata; cu toate ca densitatea lor energetica de 0.5 Watt pe fiecare metru patrat este de cinci ori mai mare decat in cazul altor celule din alge, este numai o zecime din ceea ce se gaseste in celulele de combustibil solare conventionale.

Prin urmare, este posibil ca aceste celule alimentate prin intermediul algelor sa nu poata sustine electric sisteme mari foarte curand.

Insa, autorii puncteaza faptul ca ar fi foarte potrivite pentru aplicatiile la scara mica in locuri insorite, dar subdezvoltate precum Africa, dar si pentru a contribui la puterea de stocare in cadrul miscarii actuale de a inlocui combustibilii fosili cu energie regenerabila.

7 thoughts on “Algele modificate genetic ar putea fi cheia pentru celulele solare bio de maine

  1. Ma bucur ca am descoperit acest articol pentru ca mi-a deschis ochii asupra unor aspecte pe care nu le luam in considerare inainte. Este esential sa fim mai responsabili fata de mediul in care traim si sa actionam in consecinta.

  2. Sunt de acord cu punctele de vedere expuse in articol si consider ca este important sa constientizam impactul pe care il au deciziile noastre asupra mediului inconjurator. Ar trebui sa ne implicam mai mult in protejarea naturii.

  3. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra subiectului abordat. Mi-a placut modul in care autorul a prezentat informatiile si argumentele sale.

  4. Multumesc pentru recomandarile prezentate in acest articol! Am cautat de mult timp informatii clare despre cum sa vopsesc corect diverse suprafete si acum am gasit tot ce aveam nevoie. Excelent ghid!

  5. Sunt impresionat de nivelul detaliilor prezentate in acest articol. Am aflat lucruri noi despre tipurile de vopsea disponibile pe piata si cum sa aleg cea mai buna optiune pentru proiectul meu de renovare.

  6. Foarte interesant articolul! Am gasit informatii foarte utile despre cum sa pregatesc o suprafata pentru vopsire si cum sa aleg culorile potrivite pentru diferite spatii. Recomand tuturor sa il citeasca!

  7. Articolul este foarte bine documentat si ofera informatii utile despre cum sa alegi cel mai potrivit tip de vopsea pentru diverse suprafete. Mi-au placut sfaturile practice prezentate si am invatat multe lucruri noi.

Comments are closed.