Atunci cand vine vorba de a alege cele mai potrivite draperii pentru dormitor, factorii de luat in considerare merg dincolo de estetica.
Alegerile de design interior pe care le faci in dormitor iti pot afecta somnul, care, la randul sau, are un impact asupra sanatatii fizice si mentale.
Potrivit studiilor, lumina este cel mai important factor extern care afecteaza somnul – ceea ce face ca draperiile din dormitor sa fie cu atat mai importante pentru o odihna buna.
Draperiile nu numai ca reusesc sa completeze o camera, dar pot juca si un rol in ritmul nostru circadian, reprezentat de ceasul nostru intern care ii spune corpului nostru cand este timpul sa se odihneasca.
Deci ar fi bine sa nu subestimam puterea unor draperii in dormitor. In continuare, hai sa descoperim cum sa alegi cele mai bune draperii pentru dormitorul tau de vis.
In primul rand, draperiile trebuie montate cu 15 cm deasupra cadrului ferestrei. Daca o dimensiune standard nu e potrivita, vei dori sa iei in considerare ceva personalizabil.
Draperiile Blackout sunt de obicei preferate pentru dormitor, in special in camerele pentru copii mici sau pentru persoanele care sunt sensibile la lumina, acestea avand capacitatea de a bloca lumina.
Alegerea celui mai bun material
Atunci cand alegi draperii pentru dormitor, incepe cu materialul. Principalele tipuri de draperii sunt: draperii din catifea, draperii din in, draperii din matase, draperii din satin, draperii din bumbac, draperii din tul.
- Draperii catifea
Catifeaua are o textura matasoasa si un aspect luxos. Catifeaua este grea si excelenta pentru a izola ferestrele de curentii de aer rece si de zilele fierbinti de vara.
- Draperii In
Inul este unul dintre cele mai vechi si apreciate materiale textile. Are un luciu natural, o textura moale si o rezistenta foarte mare. Inul absoarbe bine umezeala si se usuca foarte repede.
- Draperii satin
Cele mai importante caracteristici ale satinului sunt stralucirea si versatilitatea. Cu un aspect foarte lucios si neted, satinul este alcatuit din filamente naturale, precum matasea, dar si sintetice, precum nylonul sau poliesterul. Din matase se face cel mai moale si luxos satin.
- Draperii din bumbac
Bumbacul este un material natural, foarte rezistent, care absoarbe foarte bine umezeala. Bumbacul este usor, moale la atingere, respirabil si usor de intretinut.
- Draperii din tul
Tulul este foarte usor si delicat, avand un aspect clar, foarte neted si moale. Isi pastreaza foarte bine forma si permite o circulatie foarte buna a aerului.
- Draperii matase
Matasea este una din cele mai timpurii tesaturi, cu vechime de mii de ani. Flexibila si catifelata, matasea are o textura foarte usoara, fina si stralucitoare, datorita proprietatii sale de a capta lumina.
Ia in considerare culoarea si modelul.
Gandeste-te: Ce culori vor completa spatiul din dormitorul tau?
In general, culoarea draperiilor ar trebui sa fie in mod ideal sincronizata cu restul mobilierului. Poti alege fie draperii care se armonizeaza cu decorul, fie contrasteaza cu acesta.
In cele mai multe cazuri, culorile cu tonuri reci se potrivesc bine cu alte tonuri reci si viceversa. Expertii recomanda sa eviti culorile stralucitoare daca dormitorul tau este plin de lumina soarelui pentru ca lumina naturala va estompa culoarea in timp.
In ceea ce priveste draperiile cu model, cel mai bine este sa te gandesti la ele ca la o arta murala. Draperiile cu model pot avea acelasi efect ca o opera de arta atunci cand sunt complet desenate, asa ca tine cont de acest lucru in timpul procesului de selectie.
Suport pentru draperii
Draperiile matasoase sau satinate se potrivesc bine cu fierul forjat, in timp ce draperiile din in sunt frumos accentuate cu finisaje din lemn sau metal.
Tipuri de draperii in functie de sistemul de prindere
- Draperii cu prindere prin inele
- Draperii cu prindere prin bride
- Draperii cu prindere prin rejansa
Care ar trebui sa fie lungimea optima a draperiilor?
Cel mai critic aspect al draperiilor este lungimea lor, deoarece determina cum arata perdelele atunci cand le asezi. Cativa centimetri pot face toata diferenta.
Draperii care plutesc – se opresc la cativa centimetri inainte de a atinge podeaua. Ideale pentru camera copiilor sau camera de studiu.
Draperii sarut – cand tivul draperilor se loveste de podea. Pentru aceasta ai nevoie de masuratori exacte. Reprezinta lungimea ideala pentru camera de zi sau spatiul de luat masa.
Draperii lungi – atunci cand tivul draperiilor este putin mai lung decat lungimea usii sau ferestrei. Adauga o atmosfera romantica dormitoarelor, dar au riscul de a calca si aluneca pe ele foarte usor.
Unde gasesc perdele si draperii ieftine si calitative?
Daca vrei sa achizitionezi perdele si draperii de care sa fii multumit, intra pe https://perdeleacasa.ro si vei gasi o gama variata de modele, culori si texturi pentru toate gusturile, la preturi competitive.
Tot ce ai de facut este sa alegi modelul preferat.
Selectezi lungimea si latimea dorite, apoi tipul de manopera.
Si plasezi comanda online. Atat de simplu!
In viitor, ar trebui sa ne concentram mai mult pe eficientizarea proceselor de productie si pe dezvoltarea tehnologiilor sustenabile. E important sa gasim solutii inovatoare pentru a reduce poluarea si a proteja resursele naturale pentru generatiile viitoare.
Sunt impresionata de statistici prezentate in articol cu privire la cantitatea uriasa de deseuri electronice generate anual la nivel global. Este necesar sa fim mai responsabili si sa ne gandim la impactul pe care il avem asupra mediului prin obisnuintele noastre.
Ma bucur sa vad ca tot mai multe companii incep sa adopte practici eco-friendly si sa se implice activ in reducerea poluarii. Este encorajator faptul ca exista initiative care promoveaza reciclarea deseurilor electronice si reducerea consumului de energie.
Articolul prezinta o perspectiva interesanta asupra impactului tehnologiei asupra mediului inconjurator. Este important sa constientizam efectele negative pe care le are utilizarea excesiva a dispozitivelor electronice si sa incercam sa gasim solutii sustenabile pentru a proteja natura.